Konkurencija čuda radi

 

U poplavi viših poreznih stopa opravdavanih sumanutim razlozima, novih poreznih olakšica za interesne skupine, nove pljačke zvane legalizacija građevinskih objekata, fiskalizacije i generalno loših vijesti, dogodilo se je nešto zanimljivo. I ne pričam o tome da je premjer počeo govoriti istinu:

Štednja ne može samoj sebi biti svrha, nema u Hrvatskoj štednje, nego se radi fiskalna konsolidacija. Mi ne štedimo, nego naprosto nemamo novac za dodatna prava zaposlenih u javnim službama – izjavio je premijer zoran Milanović u intervjuu za Novi list.

 

Ne. Pričam o tome da je na marginama sve te nove porezne presije ukinut nekakav porez na luksuz:

Bez posebna poreza na luksuz
Jeftiniji nakit, zlatarski proizvodi, odjeća od krzna…
Prestao je važiti Zakon o posebnom porezu na luksuzne proizvode, pa tako s prvim danima 2013. za 30 posto pojeftinjuju nakit, satovi od plemenite kovine, zlatarski proizvodi, odjeća od krzna, oružje i slično. Kako je obrazložio Slavko Linić, ministar financija, prihodi od oporezivanja luksuza bili su zanemarivi za proračun i iznosili su oko 10 milijuna kuna godišnje, a porez se pokazao kao neučinkovit, neopravdan i neelastičan, što će posebno doći do izražaja ulaskom Hrvatske u EU. Tada se hrvatski građani i poduzeća naći u nepovoljnom položaju, budući da Unija ne poznaje takav zakon.

 

Ako su prihodi iznosili oko 10 milijuna kuna, koliki su bili samo rashodi? Prikupljanje toga g…a nije moglo ići bez svojih rashoda. No ako primijetite, porez se ne ukida jer je besmislen. Ukida se jer “Hrvatska ulazi u EU”. Drugim riječima, to g…o se ukida jer će sada biti još lakše kupiti nešto negdje drugdje, a onime što bi se prikupilo vjerojatno se ne bi uspjeli ni pokriti troškovi prikupljanja.

 

Da EU nije socijalistička superdržava imali bi mi još koji razlog za veselje.

Oglasi

5 misli o “Konkurencija čuda radi

  1. Da, ukinuo ga je samo zato jer nije uspio smisliti način da ga ipak nekako oporezuje. Nakit je prelako sakriti. S druge strane, vikendica je luksuz, a ajd sakrij vikendicu ako možeš…

    • Tj. nije ukinut porez na luksuz nego na neke vrste luksuza koje je preteško detektirati. Druge vrste luksuza, poput nekretnina, plaća od preko 500 eura, automobila, itd, će se i dalje oporezovati nemilice.

  2. Naravno, pozdravljam i ja ovaj potez 🙂
    Kao što je Rothbard (ili je to bio Friedman?) jednom napisao: “podržavam smanjenje bilo kojeg poreza, bilo kada, iz bilo kojeg razloga!”

    Potpuno dijelim taj stav. Samo sam eto reagirao da nebi neko pomislio da je Linić doživio nekakvo prosvjetljenje :-/ …i dalje on mrzi sve koji imaju preko 3000 kn prihoda mjesečno, i dalje priča da “bogati moraju dati više” i ostali njegov repertoar.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s