Urbanizam

Kaj??? 

 

Piše Večernji list da je u gradu Zagrebu zabranjena gradnja zgrada viših od 100 metara:

Novi GUP sada ograničava visinu građevina na sto metara, osim onih koji se ubrajaju u preuzete obveze, poput crnog monolita na Slavonskoj aveniji, ako se to dopunama, kroz javne rasprave, naknadno dopusti. Tu odluku pozdravili su i urbanisti. Iako nemaju ništa protiv izgradnje visokih zgrada, upozoravaju da se ponajprije mora voditi računa o površini parcele na kojoj se ona gradi.

Eurotower - 102 m - najviši neboder u Zagrebu, izvor: Večernji list

Eurotower – 102 m – najviši neboder u Zagrebu, izvor: Večernji list

Na slici se nalazi jedina zgrada u Zagrebu viša od 100 metara. Tako da je efektivna posljedica ovoga propisa, zapravo apsolutno ništa.

I dok se propis donosi radi zaštite okoliša, izgleda grada ili nečega?, na slici se isto tako može primijetiti da je ova famozna zgrada viša od 10o metara, iako bez sumnje ružna, usađena između hrpe odvratnih socijalističkih građevina koje nedostatak takve visine nadoknađuju dužinom, zapravo melem za oči.

 

Što je to dovraga urbanizam i zašto to postoji? Možda sam ja cinik, ali meni se čini da postoji jedino zato da se moglo tražiti mito za prenamjenu u građevinsko zemljišta koje se arbitrarno gurne u poljoprivredno. Mislim, sve je to zemljište zaboga. Neka njegovi vlasnici rade s njime ono što misle da je najbolje.

Jednako je i s građevinskim dozvolama. Lokacijskim. Arhitektonskim. Čemu to? Razumio bi recimo da se ograniči gradnja 100 metara od izvora pitke vode, i to je otprilike to što bih razumio.

I što je s tim izgrađenostima parcela? Centar Zagreba koji je nastao prije ubranizma izgrađen je 100%. Najljepši je dio grada i jedini koji ima osjećaj grada. Ono izgrađeno nakon urbanizma izgleda tipa zgradurina na nekoj neodržavanoj livadi, pa livada, pa zgradurina na nekoj neodržavanoj livadi. Postapokaliptični stil.

 

Zaključak se nameće sam po sebi. Urbanizam je, što god to je, retardiran.

Oglasi

2 misli o “Urbanizam

  1. Treba razlikovati urbanizam prije Bandića i urbanizam nakon Bandića…. ovo drugo razdoblje naziva se i izostankom urbanizma. Što se tiče socijalističkih zgradurina: svaka je imala park, parking, drvored i ulicu dovoljno široku za dvosmjerni promet…. ali da su oku ugodne, baš i nisu.

    • pa iskreno ne znam što je bilo prije bandića, ali čisto teoretski
      najbolji su urbanistički planovi su oni koji nemaju nikakvoga utjecaja na to što se gradi i gdje, a čak i u tim slučajevima troše novac na papir

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s