Bijeg kompanija s burze

I dok LEDO kao iznimka najavljuje dokapitalizaciju, prošla je godina rekordna za Zagrebačku burzu. Rekordna po broju kompanija koje su pobjegle s nje. Kako piše poslovni.hr nakon što je u 2010. godini uspješno pobjeglo 17 kompanija, a u 2011. godini uspješno 12, 2012. godinu obilježilo je 20 uspješnih bjegova. S time da su nova tri bijega najavljena odmah za prve dane iduće godine.

 

i zašto je to dobra stvar

 

Priča ide ovako. Već više desetljeća (najkasnije od 25. srpnja 1978. godine) trend je u gotovo cijelome svijetu državnog prisiljavanja kompanije na dvije stvari koje idu ruku pod ruku. Od Singapura do Ujedinjenog kraljevstva, od Hrvatske do Češke i Slovačke dugoročno su sve veći zahtjevi privatnim kompanijama od strane država i državnih regulatornih agencija za:

  • revizijom financijskih izvještaja, i
  • izlistavanjem na burzi.

 

Naime, primijećeno je u ekonomskoj teoriji od strane nekih nadriznanstvenika da je su obje pojave prisutne u razvijenim tržišnim gospodarstvima, odnosno da postoji korelacija razvijenosti i navedenoga. I to nažalost nije protumačeno kako je trebalo biti, da se s razvojem gospodarstva razvijaju i financijske usluge/financijsko posredovanje, već je klasičnom zamjenom teza to interpretirano na način da burze i “disclosure” postaju pokretači razvoja. Transparentnost i te šeme. A i olakšava se porezni nadzor jer država automatski lakše dolazi do informacija o podanicima…

 

Da se razumijemo, burza je sjajna stvar. Ako se upotrijebi na pravi način može olakšati i, što je još bitnije, pojeftiniti nabavu sredstava kompaniji. U tome slučaju troškovi sudjelovanja na burzi više su nego nadoknađeni nižom cijenom izvora imovine. U tome slučaju sudjelovanje i upotreba burze u najboljem je interesu vlasnika.

 

No u kakvom je interesu vlasnika, bilo većinskoga, bilo manjinskoga, da nekakav Tehnomont, ili nekakvo Dalmacijavino plaćaju troškova sudjelovanje na burzi (koji nisu ograničeni samo na račune burze već i na troškove krvartalnog izvještavanja i sl. koji isto nisu zanemarivi). Izdavat će nove dionice koje na koje će investitori nahrupiti? Izdavat će obveznice i tako se jeftinije zaduživati? Jea right. Stvar je još gora što većina kompanija danas izlistana za ZSE nisu došle na ZSE jer su u tome vidjele svoj interes, već zato što je ZSE i nastala tako (ako sam dobro pročitao, nisam tih godina nešto pratio burzu…) što je služila državi kao pomoćni alat u provođenju privatizacije.

 

(Nevezano, ali koja je šema s izdavanjem obveznica u Hrvatskoj, praktično sve kompanije o kojima išta znam, a koje su izdavale obveznice od kvazi građevinara do kvazi telekoma ne mogu ih isplatiti?)

 

I u kojem je i kakvom interesu vlasnika, bilo većinskoga, bilo manjinskoga, da neka kompanija koja je organizirana kao dioničko društvo jednostavno mora obavljati reviziju, čak i ako vlasnik za to ne vidi stvarne potrebe. Društvo s ograničenom odgovornošću koje ima više od 30 milijuna kuna godišnjih prihoda? Gdje se tu nalazi ono da je primarni interes revizije zaštita interesa vlasnika poduzeća? Revizija košta. Stvarni novac. Ali kako kaže zakonodavac, s ciljem poboljšanja kvalitete financijskih izvještaja i posljedično zaštite investitora, vjerovnika i drugih sudionika i idemo dalje.

 

Hoću reći, mala smo bara. Lijepo je što se bar neke stvari polako svode u stvarne okvire, iako druge baš i ne.

 

Uostalom, mislim da HNB treba deložirati i Zgradu Burze vratiti pravim vlasnicima.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s