EU ima Nobelovu nagradu za mir!

Europska Unija primila je Nobelovu nagradu za mir. Kako kaže čovjek desno na slici:

EU već više od šest desetljeća doprinosi promicanju mira i pomirbe, demokracije i ljudskih prava u Europi.

eu drugovi

Ah koje face. Kako da im čovjek ne vjeruje?

Ja se možda ne bi složio s njihovim izjavama, ali mislim da je Nobelova nagrada zaslužena. Prikladno je i poželjno da se Europska unija ima istu nagradu koja se uobičajeno dodjeljuje kojekakvim teroristima poput Nelsona Mandela i Yassera Arafata.

Ovo je važan dan za EU, konačno polako nalazi samu sebe!

Oglasi

9 misli o “EU ima Nobelovu nagradu za mir!

  • ozbiljno?
   OK, nisam siguran da li je taj članak izmišljena sprdačina ili ne, ali fora je jedino što ispod slike Obame piše “Američki predsednik ne može da se seti kontroverznijeg laureata”

 1. Ipak je činjenica da je Europa zadnjih 60 godina mirna (tj. Europa koja je dio EU) što je gledajući europsku povijest ratovanja svakako uspjeh.

  • jesi možda pratio ikada dosje x?
   ima tamo jedna super epizoda (serija mi je inače sra.je) kada mulder pronađe jeanie – iliti duha boci
   i on sva faca za prvu želju kaže, hoću mir u svijetu
   pita jeanie – jesi siguran mulder?
   mulder je siguran
   idućega se dana probudi, nigdje nikoga, svi nestali/mrtvi, mulder ostao jedini na svijetu
   ali zato ima mira na svijetu

   hoću reć, mir je svakako poželjna stvar, a rat grozna
   no cijeli ovaj kontinent je u danima EU mjesto stagnacije i nazadovanja, uništavaju (ne samo svojom zaslugom) cijeli prokleti kontinent
   čak i da mir pripišemo EU (a to sigurno u potpunosti ne možemo), pitanje je da li je vrijedno

 2. Mir nije donijela EU.
  Mir je nametnut ognjem i mačem, u moru krvi, golom vojničkom silom – pobjedom saveznika nad Hitlerom. Toliko o fantazijama nenasilja.Zvuči ružno i nije u duhu vremena. I istinito je.

  Mir je od 45-90 je očuvan zahvaljujući NATO-u i željeznoj zavjesi, te balansom moći i doktrinom uzajamno zajamčenog uništenja NATO-a i Varšavskog pakta.

  1991-2001 je desetljeće rata u Evropi. Četvrt milijuna mrtvih, milijuni izbjeglih, uništene ekonomije. To što nije gorjela cijela Evropa već jedan (dobar) dio, ne znači da rata nije bilo. Evropa tad nije donijela mir, niti ga očuvala već je išla taktikom zadovoljavanja osvajača – istom onom kojom je i uzrokovala najveći pokolj svih vremena.

  Tvrdnja da rata nije bilo, a na balkanu bio “etnički sukob” a ne niz od 5 ratova, govori o latentnom rasizmu Zapadne Evrope prema Istočnoj Evropi i njenim stanovnicima. TeKrivotvorenjem povijesti kad se ona ne uklapa u šemu konstruiranja željene realnosti.

  Dok je NATO (tj. SAD + “ostali”) držao željeznu zavjesu, u toploj i sigurnoj pozadini elitisti su stvarali utopijski koncept koji je evoluirao u birokrastsko mega čudovište, a koje će, kad postane dovoljno jako, politički i vojno, naprosto inercijom borbe za moć koju imaju svi takvi entiteti, ugroziti evropski mir još jedanput – u pokušaju da demontira nacionalne države, jer su one jedina konkurencija koja im može pomrsiti račune.

  To se već sada vidi u pokušaju izigravanja demokratske volje kroz nadnacionalne sudove – ne jedan već 2(!), kojekakvih neizabranih komisija i ombudsmana, puzajućeg uvođenja raznih organizacija, agencija i lobističkih skupina(civilno društvo) sa ciljem da što više i češće uzurpiraju i nadmudre demokratsku volju u svoju korist.

  Čak i ako su današnje države arhaizam – gledano realno, one su jedino dovoljno velike da se mogu oduprijeti ovim pritiscima (druga je stvar da li to građani i vlasti žele), dok “samostalne” EU regijice od 500.000-1.000.000 stanovnika već – ne. One ne će imati izbora – morat će se slijepo pokoriti kombiniranom i intenzivnom diplomatskom, ekonomskom i vojnom pritisku EU superdržave.

 3. @IsakN
  gdje ja vidim nazadovanje?
  istina je da u apsolutnom smislu ide polako bolje, ali da li je to zasluga europljana kao takvih?
  imao je netko (Šimun? Nedjeljni?) jedan zanimljiv post o rastu BDP-a i produktivnosti u HRV u zadnjem desetljeću i koliko je to posljedica poboljšanja produktivnosti HRV, a koliko inozemstva
  ovo što ja tvrdim je negdje na tome tragu
  europa u cjelini možda gospodarski raste kakvih 2 do 3 % godišnje u dobrim godinama, no raste na krilima tehnološke promjene koja se odigrava drugdje
  pričamo o kontinentu koji je prije 100 godina jedini u svijetu bio bitan (uz časnu iznimku SAD-a kao inozemne podružnice), gdje je svaka veća zemlja na tome kontinentu mogla nagovijestit rat ostatku svijeta i pobijedit bez ikakvoga beda, gdje su nastajale sve znanstvene i tehnološke inovacije, sve velike kompanije, čija kultura je bila bez premca, gdje je nastao moderan svijet
  čega danas ima u europi? praktično pa ničega
  od računala i mobitela, softvera, proizvodnje ljekova, superbrzih vlakova, istraživanja svemira? novih stvari? kada ponegdje nečega i ima, to je uglavnom samo zadržavanje koraka
  istina, ekonomski nije bitno da li su čeličane u vlasništvu europljana ili indijaca, ali kada se pogleda da u indiji prije stoljeća praktično nisu znali proizvoditi čelik, a danas je njihova industrija vlasnik umiruće europske, to nešto znači i nešto pokazuje
  i sve industrije su takve
  u normalnim okolnostima s kapitalom koji je postojao u europi prije stoljeća bilo bi obratno

  @ ztr
  uglavnom se slažem

  • Slažem se.
   A i za mir i za napredak (apsolutni) ne možemo tvrditi ni da je EU zaslužna, ali ne možemo tvrditi da bi bilo bolje ili da ne bi bilo rata bez EU. Jednostavno ne znamo.
   Moje mišljenje je da je EU dobra ideja kao područje zajedničkog tržišta, sloboda kretanja rada i kapitala i čak mi se ni euro ne čini kao loša ideja jer je neka vrsta zlatnog standarda. Ono što je najveći problem i što uništava EU je birokracija. Ali mislim da je što se tiče rasta birokracije i poreza stvar ista u svim dijelovima svijeta.

   • i meni je takva ideja EU dobra, i da ovaj razgovor vodimo prije 30 godina kada je EU to više manje i bila (iako je imala i tada većih aspiracija), i ja bi vjerojatno podržavao ulazak u tu EU
    ali nije jbg, bilo i prošlo, imamo ovo što imamo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s