Prokletstvo znanstvenih modela

Kada se sukobe znanost i ideologija: globalno zagrijavanje 

 

Vrijednost istine očita je sama po sebi i ne zahtijeva dodatnih objašnjenja. Vrijednost potrage za istinom stoga je isto očita sama po sebi i ne zahtijeva dodatnih objašnjenja. Ako uzmemo da je znanost jedna vrsta potrage za istinom, sistematska primjena određenih metoda kako bi se otkrila istina (odnosno, ako vjerujemo da putem znanosti nikada ne možemo istinu spoznati u potpunosti, kako približilo naše shvaćanje svijeta stvarnosti), onda je i vrijednost znanosti isto očita sama po sebi i ne zahtijeva dodatnih objašnjenja. I zato sam ja uvijek volio znanost. Ali, ima ali.

 

Što je to znanstveni model?

Znanstveni model je pojednostavljena konstrukcija stvarnosti koja teži obuhvaćanju svih bitnih uzročno posljedičnih veza kako bi se testirala hipoteza (pretpostavka) – potvrdila ili opovrgnula. Ovisno o filozofiji znanstvenika ili “znanstvenika”, model se može upotrebljavati kao pomoćni alat ili kao osnovna ocjena rada i potvrde teorija.

 

Najgora stvar koju se može napraviti kod izrade modela je sljedeće:

Recimo da imamo nekakav znanstveni model koji točno ili netočno daje predviđanja tijekom određenog perioda vremena. Recimo i da imamo određene povijesne podatke za taj određeni period vremena. Recimo da zaključimo da je naš znanstveni model neadekvatan ili posve kriv i odlučimo ga popraviti, tj., modificirati uz pomoć povijesnih podataka koje imamo. Recimo da popravimo taj model. Recimo da onda pokušamo ocijeniti kako naš znanstveni model predviđa budućnost putem analize tih istih povijesnih podataka na temelju kojih smo modificirali (ili iz početka napravili) naš znanstveni model.

 

A sada, zašto je to loše?

Stvar je sljedeća. Čak i da putem našeg modificiranog modela uspješno predviđamo povijesne podatke, taj model je beskoristan za predviđanje budućih podataka. Drugim riječima, primjenom gore opisane metode uopće isključujemo mogućnost utvrđivanja kauzalnih odnosa među varijablama, a u potpunosti se oslanjamo na postojanje povijesnih korelacija i “nadu” da će se iste ponavljati i u budućnosti.

Drugim riječima, ta metoda uopće nije znanstvena kao takva. Međutim, njena uporaba je česta. Nerijetko je to najlakša stvar za napraviti. Nerijetko je to jedini način da se iz podataka izvuku zaključci.

 

Michael E. Mann objašnjava globalno zagrijavanje:

Čovjek u prve tri minuta govora dok objašnjava znanstvenu podlogu priznaje da koristi modele za uspješno predviđanje klime koji su modificirani uz pomoć povijesnih podataka i onda je uspješno predvidio kretanje tih povijesnih podataka uz pomoć tih modela. Nakon toga govor ide samo nagore.

Oglasi

2 misli o “Prokletstvo znanstvenih modela

  1. O tome kako Mann i njegova “hokejaška banda” proganjaju znanstvenike koji im se protive i kako su im spemni uništiti život i egzistenciju:
    http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100121659/climategate-2-0-junk-science-101-with-michael-mann/

    Čovjek JESTE “homo religiosus” – čak i kad ne vjeruje u nekog boga, religija mu treba. I tzv. nova ljevica, afirmirana 68′, a koja je za razliku od “stare ljevice”, obacila radničku klasu kao primarno topovsko meso za ostvarenje svojih ciljeva, vrlo brzo se našla u stalnoj potrazi za zadovoljenjem tog bazičnog nagona. Pokojni Michael Crichton je rekao da je “ekologija omiljena religija urbanih ateista.” I ekologija je postala upravo to – ona ima sve elemente: Eden prvobitne Zemlje u kojem lutaju Adami i Eve neiskvareni “pohlepom”, “izrabljivanjem”. Pa potom dolazi do istočnog grijeha koji je sve to poremetio: industrijalizacije i klasično-liberalne kapitalističke ere. Potom se naravno “Majka Priroda” osvećuje svojoj djeci koju je stvorila šaljući potope (porast razine mora zbog kapitalističke pohlepe), i pakleni oganj (“globalno zatopljenje” zbog zlog “neoliberalizma”). Od božjeg (Majke prirode) gnjeva i pravedne kazne moguće se iskupiti samo vršenjem pokore krotkim,doživotnim,svakodnevnim,neumornim i pokornim šibanjem samog sebe (odvajanje i recikliranje), a redukcija “globalnih emisija” (čestiti, pokornički, bogobojazni život) će vratiti zemlju u čisto, djevičansko predidustrijsko i prdkapitalističko doba gdje ćemo svi biti opet sretni (zasluženi odlazak u raj za dobre vjernike).
    Ovo na ovom videu je samo još jedan govor samo još jednog američkog TV evanđelista koji se zaogrće plaštom znanosti (ekspolatirajući njenu nesavršenost) i pritom glumata žrtvu iako radi 100 puta ljigavije stvari svojim neistomišljenicima. Ukratko, klipić koji prikazuje jednu tipičnu lijevo-“liberalnu” misu. Amen.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s