Jesu li špekulanti zli/nemoralni?

Nisu

 

Konačno, i najbitnije i najšarmantnije, Akvinski je u svome velikome dijelu Summa dignuo pitanje o kojem je prije raspravljao Ciceron.

Trgovac nosi (dovozi) žito u područje pogođeno gladi. Zna da ga slijede drugi trgovci s mnogo više zaliha žita. Da li trgovac ima obvezu reći gladnim stanovnicima za zalihe žita koje uskoro dolaze i samim time podnijeti nižu cijenu, ili je u redu za njega da bude tiho i požanje nagrade visoke cijene? Prema Ciceronu, trgovac je bio obvezan razotkriti informacije koje ima i prodati po nižoj cijeni.

Ali Sveti Toma tvrdi drugačije. Kako je dolazak kasnijih trgovaca budući događaj i kao takav nesiguran, Akvinski je zaključio da pravda ne zahtijeva od trgovca da razokrije svojim klijentima informacije o očekivanom dolasku svojih konkurenata. Može prodavati svoje žito po cijeni koja tada prevladava na tome području, čak i ako je iznimno visoka.

Naravno, Akvinski je simpatično ustvrdio, ukoliko bi trgovac ipak želio razotkriti informaciju svojim kupcima, to bi bio dokaz velike vrline toga trgovca, no nije imao nikakvu obvezu na to s strane pravde.

Nema očitijeg primjera očitavanja Akvinskoga za trenutnu tržištnu cijenu kao onu cijenu koja je pravedna, cijenu određenu ponudom i potražnjom, za razliku od cijene određene troškom proizvodnje (koji se naravno nije uvelike razlikovao između područja pogođenog gladi i područja s viškom žita).

izvor: ROTHBARD, MURRAY N.: An Austrian Perspective on the History of Economic Thought, Volume I – Economic Thought Before Adam Smith, str. 53

 

Oglasi

4 misli o “Jesu li špekulanti zli/nemoralni?

  1. Zar se nismo složili da je pravda nedostižna, skupa i uopće, nemoguće ju je doseći?
    Glasam za akvinskog. cicero je glupan.

    (Ma znala sam ja da ima neke veze s austrijskom školom.)

    Pozdrav!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s