Na čemu je Vlada RH?

Kako piše poslovni.hr:

Ministar financija Slavko Linić na današnjoj je sjednici Vlade rekao je da Vlada u posljednjem tromjesečju očekuje ublažavanje pada BDP-a, jer se poboljšava stanje u industrijskoj proizvodnji i kretanju turističkog prometa, tako da bi ove godine BDP trebao pasti 1,1 posto. Na takvim pokazateljima Vlada procjenjuje za iduću godinu rast BDP-a od 1,8 posto. Po Vladinim projekcijama, u 2014. godini BDP bi trebao ubrzati rast na 3 posto, a u 2015. na 3,5 posto.

Ozbiljno najozbiljnije, zanima me što puše. Jer mora da je to neka opaka tvar kada su voljni davat ovakve izjave.

Ako znamo da:

1) ove godine imamo pad BDP-a uz neviđenu montarnu ekspanziju (gdje je inflacija 5% uz sve zamislive pritiske na pad cijena koji dolaze iz pada standarda) – da li se to može nastaviti?

2) iduće godine možemo očekivat nove genijalne “kaznit ću te jer mogu” ideje Slavka Linića

3) uvodi se fiskalizacija, porez na nekretnine (istina u nešto razvodnjenom obliku) i trošak legalizacije nekretnina – što će sve utjecat na povećanje siromaštva i pad kupovne moći

5) rastu PDV i trošarine (kruh, cigarete itd.) – opet pad kupovne moći i manje novca za kupnju nečega drugoga

4) svi inozemni trgovinski partneri su u ku.cu tako da ni od eventualnoga porasta izvoza ili turizma ne može očekivati ništa – evo u Italiji koja je najvažniji vanjskotrgovniski partner se baš sprdaju s optimističnim najavama rasta od fascinantnih 0,5%

Na čemu su?

 

Predviđam:

BDP će u 2013. godini pasti!

Oglasi

9 misli o “Na čemu je Vlada RH?

 1. Pridružujem se toj prognozi. FDI je ove godine službeno umro, a maštanje o tamo nekakvim državnim investicijama, dovođenju spasitelja iz Q kvadranta, pardon, Katara, je ništa drugo nego maštanje. Čak i da dođe neki šeik i istrese milijardu dolara za LNG terminal, ili tako nešto, to je samo jedna investicija koja čak i ako pogura krajnji račun BDP-a u pozitivu ne mijenja činjenicu da gospodarstvo ne raste. Potrebno je puno milijardi, i domaćih i stranih, da se stvari pokrenu. A novca ima i vani i doma, ali tko je lud da ulaže u zemlju koja ga ako ikako može želi strpati u zatvor ako mu propadne d.o.o.? I zabraniti njegovoj obitelji da pokreće firme. LOL. Komunistički šerijat, to je ono što mi imamo.

 2. evo baš je uvijestima da je “anđeo” iz Katara je odnio novac u Italiju, nema razloga za slatke brige kako utržit sve te silne investicije 😀

 3. to je onda… dosta loše…
  na samo da bdp pada, proračun se povećava, raste udio države u BDP-u i to dosta brzo
  kao da nije dovoljno velik…

 4. Ja sam oprezan što se tiče brojki. Naime, treba imati na umu da već 4 godine BDP pada i sada je bar 10% manji od onoga za što već postoje kapaciteti (u tvornicama, u broju nezaposlenih, itd). Plaće su također u privatnom sektoru korigirane nadolje.

  Nije nikako tendencija BDP-a da vječno pada. Što više padne, to je manja vjerojatnost da će nastaviti padati, a veća da će se oporaviti.

  Dijelom je morao pasti zbog toga što je dijelom bio “balonski”, svašta se napuhalo što se moralo ispuhati.

  Ali nemojmo podcjenjivati žilavost tržišta. Osobno znam ljude kojima su plaće pale 20, 30, 40% — jebiga, što sad, da sjednu i plaču? Rade i dalje.

  Ono što smatram glavnom preprekom oporavku je nastavak državnog aktivizma. Čak i da je SDP napravio svu ovu štetu koju je napravio, ali da kaže “OK, od 31.12.2012 više ništa nećemo dirat, što do tada donesemo, donijeli smo” — čak i u tom slučaju ja smatram da bismo u 2013 vidjeli nekakav oporavak.

  Ali oni će i dalje unositi nesigurnost, stalno najavljivati pogrome, pa poreze ove poreze one, i zato jednostavno smatram da je smijer prema dolje. Ali ne znam broj.

  Treba uvijek imati na umu jednu stvar. Suverenitet hrvatske države više nije apsolutan. Atlantic grupa može danas dobiti kredit po 4,7% što je niže od državnih, koliko, 6%? To znači da kreditori smatraju da će prije bankrotirati Hrvatska nego Atlantic. Preciznije, smatraju da Hrvatska više ne može, u slučaju da zagusti, zaplijeniti Atlanticovu imovinu. Ne smije, iako teoretski može.

  Mislim da je dobar primjer Mercedesova nedavna investicija u Mađarsku. Ako pratite, znate da je Mađarska jedno 200 metara ispred nas u trci prema dnu (trčimo u istom smijeru).

  Zašto bi Mercedes uložio parsto milijuna eura, ili koliko već treba za novu tvornicu, u takvu zemlju?

  Zato jer se sada smatra da je Mađarska dio Europe i neke stvari su ipak nedopuštene. Može Orban dići PDV na 27%, može ukinuti centralnu banku, ali brate — Mercedesovu imovinu dirati ne smije.

  Otišao sam u širinu. Ono što sam htio reći je, probajmo biti hladnokrvni i objektivni. Vjerojatnost da će naši komunisti potpuno uništiti ekonomiju nije ogromna, postoje neka stvarna ograničenja dokle oni smiju ići.

  Neke stvari koje se nama čine monumentalnih proporcija strani investitor može gledati kao lokalni folklor koji ga se ne tiče pretjerano.

  Ljutnja koju mi osjećamo zbog toga što naši političari pričaju gluposti, što lažu, što nam oporezuju vikendice — sav taj emocionalni naboj ne opterećuje poduzetništvo.

  Tu je sve računica.

 5. i meni je bilo zanimljivo ovo s atlanticom, ali mislim da je ne samo on, nego više manje bilo koja veća domaća privatna kompanija manje rizična od države

  što se tiče ovoga ostaloga o čemu pišeš, ja jednostavno nisam toliko optimističan
  i je počeo prošle godine oporavak i trebao se nastaviti ove, ali nije
  volja nađe načina na sve uništi, a slavko linić je čovjek koji se trudi

 6. Povratni ping: Progresija istine |

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s