Nenarodne obveznice

Mulja se, ali još nije do kraja dogovoreno što i kako

 

U kuhinje prodavača sra.ja dolazi nešto novo kako se najavljuje na ovom linku. Kao:

Radimir Čačić pozvat će građane da ulažu u njegove projekte, što će im, obećava, donijeti više od 10 posto godišnjeg prinosa na uloženo. Kao dodatna sigurnost nudit će se i mogućnost otkupa uloženog sa 6-7% garantirane zarade!

Luda ponuda, ne.
Oprosti mi Radimire, oprosti mi Slavko, oprosti mi Zorane, ali ne vjerujem vam. Tzv. narodne obveznice su proljev, i nešto što nikako nema smisla, čak ni za najvećega dužnika poput države. Da li mudre glave u našoj Vladi znaju koliko je uopće resursa potrebno za izdavanje obveznica i prikupljanje financijskih sredstava? Financijski posrednici postoje s razlogom – a taj razlog bio bi da se čak i uz njihovu proviziju zadužuje jeftinjije. Da se isplati ići od vrata do vrata i prodavati obveznice, svake večeri ljudi na telefone ne bi dobivali samo ponude besplatnih ekoloških kugli za pranje veša, nego i dealove za kupnju obveznica.

I mislim, stvarno, prinos od 10% na “nerizičnu imovinu”?

 

Dakle, imamo nekoliko opcija:

1) Sadašnja Vlada upušta se u namjernu pljačku državnog proračuna RH i blesavih poreznih obveznika RH i plaćat će kamatne stope daleko veće od tržišnih radi nekakvoga populizma. Članovi Vlade koji pri tome imaju nešto keša (khm Zna se tko) i sami će promovirati obveznice njihovom kupnjom te će od te pljačke steći i vlastitu ekonomsku korist.

2) Najavljeni prinos na obveznice stvarno odgovara preuzetom riziku. Što znači da se draga nam država ne uspjeva zadužiti na financijskim tržištima. Što znači da je korak od bankrota, i da ćemo doista kroz godinu ili dvije vidjeti taj bankrot.

3) Ovo će biti namjenske obveznice, a zaduživanje će upotrijebiti za financiranje nekih Radimirevih projekata. Kada na vidjelo izađe šokantna činjenica da se kopanje kanala za navodnjavanje u Ličkom Petrovom Selu ne isplati, ti projekti neće moći isplatiti obveznice. Tada će se dogoditi ono navedeno pod 1), tj. država će opljačkati svoje građane da isplati te obveznice ili ono pod 2), budala  bio tko  kupio.

 

Što reći?

Oglasi

3 misli o “Nenarodne obveznice

 1. Inače, kad sam zadnji put gledao, prinosi na obveznice zemalja u razvoju padaju, kupuju se čak i nigerijske obveznice, južnoafričke, bosanske, daj što daš. Love ima i ona traži prinos. Tako da Hrvatska u ovom trenutku vjerojatno može izaći na međunarodna tržišta uz relativno povoljnu kamatu. Pritom mislim ne povoljnu u apsolutnom smislu, nego sličnu zemljama poput Španjolske i Italije, što s obzirom na našu situaciju nije uopće loše.

  Čini mi se opravdano zaključiti da su prinosi na obveznice relativno loš prediktor bankrota, jer ulagači reagiraju prilično kasno i vrlo panično / povodljivo / čoporativno. Umjesto da stopa prinosa polako raste kako raste rizičnost neke države, prinosi se mijenjaju skokovito i nepredvidivo. A tu su još i intervencije ECB i FED-a koje mute vodu i umjetno snižavaju prinose.

  Imajući to na umu, ja nam predviđam MMF najkasnije do ljeta 2014 godine. Predvidio bih ga i za ranije, ali “there is much ruin to a nation” i zbog toga što još nismo prezaduženi moguće je ovisno o razvoju svjetskih događaja da ćemo preživljavati nekako još godinu dana. Ali više od toga s tonućim gospodarstvom teško. Dolazak MMF-a je ekvivalent političkog bankrota, ako već ne otplatnog. Jasno je da će trebati još rezati, i jasno je da se ne može više uštedjeti na sitnicama poput ukidanja prekovremenih, božićnica ili čega već. A ova Vlada definitivno neće imati snage za ozbiljne rezove (vidimo i po tome što ovo što su do sada postigli zovu ozbiljnim rezovima).

 2. Vjerojatnija situacija je 1), jer im u suprotnom neće poći za rukom nova emisija. Tko bi kupio kad vidi da je ovaj ispred njega ostao bez uloga?

 3. @Simun
  ja svejedno mislim da su prinosi relativno dobri indikator, prinosi i struktura duga, što je više kratkoročnog zaduživanja generalno je zemlja rizičnija
  sada, jedan problem u cjeloj priči jesu centralne banke i njihove manipulacije i tu se slažem
  dodatni su problem i sami investitori u obveznice, tipa, mirovinski fondovi koji imaju propisano ulaganje u njih, banke pritišću centralne banke itd itd

  @b16a2
  ja brijem na 3.
  ali i inače mislim da je ovo jednokratan deal, uvali što se uvalit da sada dok se može, tko će mislit na kasnije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s