Pomicanje sata

I o tome što piše u Zakonu o izmjeni Zakona o računanju vremena…

 

Jeste li znali da u Hrvatskoj imamo Zakon o računanju vremena? Zakon o izmjeni Zakona o računanju vremena? Da postoji netko u državnoj upravi tko pozorno prati kalendar i satove i stručnu stranu literaturu kako bi svake godine trošio naš novac na pisanje, potpisivanje i objavu nove Uredbe o računanju vremena?

 

U nedjelju, sutra, 28/10/2012, pomiče se sat i mijenja se vrijeme. Sutra će 03:00 ujutro postati 02:00 ujutro. Dan će trajati 25 sati. Noć će počinjati sat ranije. Navodno ćemo spavati sat vremena duže, iako nećemo. Takve neke gluposti.

 

 

Priča o tome kako se sat pomicao priča je o povijesti ljudske gluposti. U I. svjestkome ratu, Njemcima se činilo da će uštedjeti nešto struje i goriva koje im je trebalo za rat, jer će kao dan duže trajati, pa su uveli ljetno ratno vrijeme (baš ovo što sada završava). U II. svjetskome ratu Amerikancima se činilo da će isto tako nešto moći napraviti, pa su i oni uveli ljetno ratno vrijeme.

 

Razni socijalisti i planeri u državnim uredima za istaživanje bili su tada dovoljno moćni da pomicanje sata zadrže i nakon što se time nije postiglo ništa u ratovima. Mislim, da li može išta biti veći mokri san nekoga planera nego da se igra s vremenom i tako pr.a ljude? A i razni znanstvenici su znanstvenim metodama znanstveno dokazali da je pomicanje sata znanstveno pouzdano dobro i poželjno. Pa tako u prilično dobrom članku net.hr-a piše:

Zašto je to sve bilo potrebno? Govorilo se o energetskim, ekonomskim, zdravstvenim dobicima, pa čak i u smislu borbe protiv kriminala. No, te su teorije u stoljeću koje je uslijedilo padale kao komadići domina.

Prva zabluda bila je da će se pomicanjem vremena štedjeti energija zbog većeg korištenja dnevnoga svjetla. No, brojna su istraživanja to opovrgnula: ili nije bilo ušteda ili su one bile zanemarive.

Neke studije, naime, pokazuju da se zbog ljetnog vremena troši više motornih goriva, iako su stručnjaci garantirali da se time štedi 1 posto na potrošnji goriva. DOA je, pak, pokazala da potrošnja nije nimalo pod utjecajem pomicanja sata.

Još jedan je mit bio da će pomicanje sata pridonijeti sigurnosti u prometu, jer će vozači voziti više danju. No, ispostavilo se da gubitak jednog sata sna u proljeće ima trenutačan efekt na vozače – lakše stradavaju u prometu, objavljeno je u Američkom časopisu za javno zdravstvo 1995. godine.

A i ako stignu do posla, veće su šanse da će se radnici ondje ozlijediti kada izgube sat sna! To je zaključak studije Sveučilišta u Alabami u Birminghamu iz 2009. godine. To se nije uspjelo nadomjestiti prednostima povećanog upijanja vitamina D izlaganjem suncu u “višku” sunčanih sati.

Aha, sve neke uštede, kojih nema.

Glavni problem (koji mene iritira, i koji stvara stvarne ekonomske troškove) s pomicanjem sata nije koliko je sati tu i tamo, niti kada se spušta noć. Možemo imat četerdeset osam satno vrijeme u kojem je ponoć u 5 poslijepodne i nitko neće ni primjetiti. Ako je to vrijeme stabilno i ako se ne mijenja. Tržište voli standarde i ne voli promjene. A ja bogme mrzim promjene.

Da budemo pošteni prema državi Hrvatskoj, nitko je i ne pita, ona te glupe zakone samo i preprisuje i prilagođava prema zapadu. Danas bi ne mjenjati sat bilo teško. Prestati ga mjenjati bilo bi još teže. Računala, mobiteli, satovi, sve je to uz nezanemarive toškove bez potrebe nametnute ljudskoj vrsti ima u sebe ugrađeno pomicanje sata. Tek kada se ova glupost ukine u, recimo, Njemačkoj, čije standarde naše tržište primjenjuje u praktično svim standardim od papira do kemijskih oznaka, počet će se o tome razmišljati i u Hrvatskoj.

A prokleti se sat noćas opet pomiče.

Oglasi

Jedna misao o “Pomicanje sata

  1. yep. baš zaprepasti čime se sve znanstvenici bave, I na čemu stječu uglede i honorare. a još nevjerojatnije je kako većina ljudi radije trči (ili se bar tako čini) za znanstvenim “dokazom”, nego da čini kako bog zapovida.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s