Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

Regulirana konkurencija i neregulirana regulativa (2)

 

Nakon što je u prvome dijelu rečeno sljedeće:

 • ne postoji teoretska osnova za reguliranje tržišta u ni jednoj školi ekonomske misli,
 • iz pomalo sulude mainstream ekonomske teorije proizlazi da bi država kako bi tržište bilo efikasno trebala subvencionirat sve kompanije koje ne posluju na savršenom tržištu,
 • dakle, država bi trebala subvencionirat sve kompanije,
 • i to time više što je kompanija veća i ima više monopolske moći,

vrijeme je da napišem koji redak o našem regulatoru svih regulatora – Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Što ja, dakle, zamjeram AZTN-u?

 

1) postoje i dišu

Vrijeđa me to što svojim imenom impliciraju da su neka protržišna institcija, a zapravo su hrpa birokrata bez krčme. No moja iritacija njima ide i dalje od toga. Prema njihovom godišnjem izvješću potrošili su na svoje postojanje u 2011. godini 16.854.606,91 kuna, dio čega je donirala EU (eto odmah i dokaza da EU Hrvatskoj ne želi ništa dobroga čim subvencionira AZTN). Iz državnog proračuna su iscjedili, kažu oni, 13.310.128,07 kn. Trinaest milijuna, tristo deset tisuća, sto dvadeset i osam zarez nula sedam kuna.

I evo kakvim se glupostima dana agencija bavi (prema njihovom zadnjem godišnjem izvješću):

Trinaest milijuna, tristo deset tisuća, sto dvadeset i osam zarez nula sedam kuna se ne potroši samo od sebe.

 

2) bezočno narušavaju pravni poredak RH

Dosta davno je izašla vijest o nekom natezanju s subvencijama, no ono što mi je ostalo zarezano u mozak iz te vijesti citirat ću sada ovdje:

Varteks u tužbi navodi i cijeli niz drugih prijepora, kao što je primjena propisa Europske unije koji se prema njihovu mišljenju ne smiju koristiti kao izvori prava. Posebice je zanimljivo što je Upravni sud tu dao pravo tužitelju, što u ovom prijelaznom razdoblju prije ulaska u EU može imati važne posljedice za pravnu praksu.

Drugim riječima, AZTN je pokušao natjerati hrvatsku kompanije poštovanje zakonskih propisa, onoga što je tada bilo, što još uvijek je, druga država. Da li su znali što rade? Nadam se, inače su šokantno nesposobni. Da li im je uopće bilo stalo? Nope. Dakle, narušili su pravni poredak RH. Dakle, izdajice su. Dakle, ne sjećam se da sam pročitao da je itko bio smjenjen ili otpušten zbog toga.

 

3) jedina svrha postojanja AZTN-a je ta da bi bili instrument nelojalne konkurencije

Sjeća li se tko slučaja cigarete? O čemu se tu radi? Naime, dvije multinacionalne komapnije iz duhanske industrije odlučile su ući na jedno posve beznačajno tržište. Dvije multinacionalne komapnije su Japan Tobacco International i British American Tobacco, a beznačajno tržšte je Hrvatska. Sada, u Hrvatskoj, TDR, bio kakav bio, je zacementirao to beznačajno tržište za sebe. I brandovima, i kontrolom maloprodajnog lanca, i svime što bi svaka razumna kompanija u takvoj situaciji napravila. Ne da Japan Tobacco International i British American Tobacco ne mogu na to beznačajno tržište, ali bi im to bilo skupo.

Stoga su odlučili kraćim putem. Tuže se AZTN-u i traže da natjera TDR da radi protiv svoje interesa. Evo što kaže izvjesni Siniša Trbojević iz Japan Tobacco International-a:

– Kako smo naveli u inicijativi, imamo razloga vjerovati da su trgovci izloženi teškim pritiscima te im se nude razni poticaji, primarno oni financijske prirode, da ne posluju sa JTI-om.

Prvi i najvažniji cilj je spriječiti što više trgovaca da započnu suradnju sa JTI-om i tako odgoditi ulistavanje naših proizvoda na prodajna mjesta što je dulje moguće. Nadalje, trgovci koji surađuju s JTI-om prisiljeni su raskinuti suradnju ili ograničiti njezin opseg, a time i portfelj naših proizvoda što je više moguće.

Mora da je grozno bit trgovac… Evo i što JTI s rečenim zapravo misli (disclaimer: autor bloga samo nagađa):

– Kao što nismo javno naveli, TDR nudi trgovcima jeftinije cigarete, a ovo je je.ena Hrvatska, tražim je na karti, nema je, i nama se neda izgorit parsto milijuna kuna da uđemo na to je.no tržište radeći to isto.

Sada, situacija je zapravo smiješna. Hrvatsko je tržište beznačajno, a TDR je beznačajan u svjetskim okvirima. Kako se tamo neka Tvornica duhana Rovinj uopće može ozbiljno uspoređivati s nečim što se zove Japan Tobacco International??? Sada, što je tužno+glupo, taj Japan Tobacco International je (ako ja ispravno interpretiram regulativu) zapravo u pravu. Jer prema tim suludim propisima, tržišnim koncentracijama i čemu već, TDR je kao neki monopolist i dužnost AZTN-a bila bi da uvaži želje JTI-a i uštedi im parsto milijuna kuna.

AZTN to nije napravio, razlozi zašto nisu tema, a JTI ih sada tužaka dalje upravnom sudu.

Ovo je samo najapsurdniji primjer. Međutim, svaki slučaj koji dođe pred AZTN je upravo takav. Možda na manjoj skali, i možda ne tužaka veći manjega nego obratno. No, kako što piše u naslovu ovoga odjeljaka, jedino čemu AZTN zapravo služi je da kompanijama odabranim prema nekim ad hoc “konkurencija” kriterijima upotrebom državne prisile omogući nelojalnu prednost pred drugim kompanijama.

Oglasi

6 misli o “Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

 1. Dobro si počeo ali nisam siguran jesi li u pravu.

  Nisam to detaljno proučavao, ali ja se recimo sjećam slučaja one druge firme, British… itd. E pa nije stvar bila samo u tome da je TDR nudio jeftinije cigarete, nego u tome da su ovi stranci kupili neku tvornicu u Zadru, pa nisu mogli godinama zbog pravnih sabotaža dobiti dozvole za rad, a ne bi me čudilo ni da imamo propise o carinama ili necarinskim barijerama na cigarete koje nisu domaće, pa da su je zato uopće kupovali, itd. Mislim da u ovoj priči o tome kako se štitio TDR ima puno više od toga da se štitio niskim cijenama i brendovima. Firma je sigurno uživala političku zaštitu, a koje točno oblike je to značilo u praksi, ne znam.

  Nevezano na duhan, dodajem dva moja osvrta na AZTN ako nekoga zanima ili bude googlao:
  http://usporedbe.wordpress.com/2011/05/16/ukinimo-aztn/
  http://usporedbe.wordpress.com/2012/01/03/zasto-agencija-za-zastitu-trzisnog-natjecanja-ne-goni-apple/

 2. Lol, pazi ovo recimo:

  http://www.monitor.hr/clanci/ministar-pankretic-ne-odustaje-bat-najavljuje-odlazak-iz-hrvatske/12605/

  “Pravilnik je donijela prethodna Vlada u siječnju 2000., ali ga je nova Vlada povukla u svibnju iste godine kako bi omogućila BAT-ovo ulaganje. BAT i TDZ izvijestili su Ministarstvo u lipnju i srpnju lani o svojim planovima za obnovu tvornice. Pravilnik, do u riječ isti kao prethodni, donesen je ponovo u listopadu 2000., oko pet mjeseci nakon što je povučen i unatoč svim prethodnim uvjeravanjima Ministarstva koja su izrečena BAT-u i TDZ-u. Prema tome kako sad Pravilnik izgleda, BAT-u bi trebalo dodatnih 16 do 22 mjeseca i između 37 i 42 milijuna maraka da udovolji njegovim odredbama i tek bi tad tvornica mogla početi raditi. Toliko je vremena potrebno da se ugradi dodatna oprema i dobiju dozvole”, tvrdi Johnson. Tvornici nedostaje tehnološka linija za obradu duhanskog rebra i za obradu duhana tipa “berley”. “To su dodaci liniji za pripremu duhana, a ne njeni nužni elementi, a stoje 21 milijun maraka i upravo je za te dvije linije Ministarstvo uvjeravalo da neće biti potrebne”, ističe Johnson.

  Itd, itd. Duga linija sabotaža od strane države. Da je pročitati taj pravilnik o duhanu vjerojatno bi bilo očito da su ga napisali pravnici TDR-a tako da odgovara TDR-u. Što stranci mogu protiv firme koja ima iza sebe državni aparat? Malo toga.

  TDR je za naše prilike pun para, ali može zaboraviti nekakvu dumping borbu sa ovim divovima. Oni su toliko puni novca da bi ju dobili. Naravno, nema sumnje da bi onda upravo TDR krenuo preko AZTN, i ako mi ptičica dobro kaže, promptno dobio presudu u svoju korist, a protiv dumpinga stranaca.

  Uostalom smatram da AZTN treba ukinuti.

 3. dugoročno TDR može zaboravit damping, ali gledajući malo njihove financijske izvještaje (koji skrivaju bilo kakve korisne informacije…) ne bih rekao da se bogate na cigaretama, operativni prihodi baš i ne rastu, rentabilnost je slaba
  ja stvarno vjerujem da igraju na neki “dumping”
  što će im to dugoročno donijeti, ne bih znao, ali imaju svako pravo to radit

  time ne želim reći da TDR otprije ima čiste ruke
  a uostalom, i ja smatram da AZTN treba ukinuti

 4. Znam ja da si i ti protiv njih :-), nije to nejasno, nego malo širim priču kompletnosti radi. AZTN pokušavaju koristiti i dobri i loši momci, npr u raznim gradovima taksi konkurencija se pokušala pojaviti prijavljujući lokalne monopole toj agenciji (bezuspješno uglavnom). Tj. nije svatko muljator ako se žalio agenciji. No, svakako se nadam da ćemo jednog dana vidjeti ukidanje te štetne institucije čija nelogičnost i smješna nedosljednost vrijeđa smisao za logiku i pravdu. Da ne spominjem paralegalne ovlasti.

  Zanimljivo da se BAT izgleda uspio ugurati u Srbiju, te tamo izlobirati kod vlasti necarinsku barijeru protiv TDR-a. Payback is a bitch :). Na što ih je TDR zgrožen prijavio svima od tržišnog regulatora do europske komisije…

  • ma ono, malo mi je bzvz očkivati da će aztn napraviti nešto protiv akšual monopola, onoga kojega garantira država
   meni si po definiciji loš momak ak se tužakaš AZTN 😀

 5. Povratni ping: Popis popularnih ekonomskih ideja | Usporedbe

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s