Kako država poštuje zakone koje je donijela samo po potrebi

i o moralnom autoritetu Vlade RH

 

Nova politička kriza oko koje se zapravo nitko i ne uzbuđuje previše se zahuktava:

Vlada tako već neko vrijeme tehnicira o “običnom potvrđivanju Sporazuma” iako je de facto na vidjelu gruba izmjena postojećih granica. Ekspertno povjerenstvo stručnjaka predvođeno g. Nikom Kapetanićem, akademikom Nenadom Vekarićem i ravnateljem Hrvatskog državnog arhiva, analizom originalnih povijesnih dokumenata još iz vremena Karlovačkog mira 1699. utvrdilo je da je teritorij neumskog izlaza na more ionako prevelik, mimo tada postignutog sporazuma. Granica tada uopće nije uključivala poluotok Klek, a zasigurno ne i dva otočića, niti teritorijalno more koji se ovim sporazumom sada daju Bosni i Hercegovini. Za vrijeme Austro-Ugarske i okupacije BiH 1878. utvrđena je konačna granica tog područja koja se jasno vidi u katastarskim izmjerama koje Hrvatska dobrim dijelom baštini baš iz toga vremena. Stručno povjerenstvo utvrdilo je da je 1974. administrativno prekrojena granica bez odluke Sabora SR Hrvatske, pa čak i bez odluke Skupštine SR BiH, pa je tako utvrđena crta, na koju se poziva ovaj sporazum, bez značenja.

IDS-ovac Damir Kajin je javno priznao zašto je ovakav način potvrde aktualan rekavši da Vlada predlaže “… običnu većinu zato što ne može ostvariti dvotrećinsku”.

Što se same granice tiče, ako nekoga zanima može i sam proučit materijale na netu kojih ima malo more. Recimo samo ukratko da je ovaj sporni teritorij hrvatski i da ratifikacija sporazuma u cijeloj ovoj sapunici predstavlja ustupanje teritorija od strane RH. Ne da mi se ni proglašavati članove sadašnjih i više bivših Vlada RH koje su gurale i guraju taj sporazum izdajicama, iako zapravo jesu izdajice.

No dakle, Vlada pokušava progurati neki sporazum za koji joj prema Ustavu traba 2/3 zastupnika u Saboru. Kako se ne može dogovorit s svojom divnom i kredibilnom opozicijom, i nema 2/3 zastupnika, a želi progurat taj sporazum, spremna je napravit, i radi to upravo sada, sve što je u mogućnosti kako bi izbjegla svoju ustavnu obvezu. Vlada RH namjerno i svjesno pokušava prekršiti Ustav jer joj Ustav taj i takav u danom trenutku ne odgovara. Vlada RH stoga nema nikakvog moralnog kredibiliteta, u pitanju poštovanja zakona, a i šire.

Ta ista Vlada RH istodobno drži propovijedi o poštovanju zakona, i kako je to navodno dobro. Ta Vlada RH istodobno opravdava uvođenje novih poreza i svoje bezbrojne druge besmislene poteze moralnim argumentima. Ili drugim riječima, smatra da može raditi što želi i što joj odgovara, a očekuje od svojih građana da rade suprotno.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s