Nulla poena sine lege

Slavko Linić protiv civilizacije

 

Nulla poena sine lege je latinski izraz, koji se prevodi približno kao nema kazne bez zakona. Izraz je kraća verzija izraza nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali koji se prevodi približno kao nema zločina, nema kazne, bez prethodnog kaznenog zakona.

Ovaj pravni koncept, temeljni koncept i isto tako temeljna ideja iza pisanog zakona, zabranjuje kažnjavanje ukoliko u trenutku neke akcije od stane pojedinca ta akcija nije bila opisana kao kriminalna. Ne samo kažnjivost određenog djela proizlazi iz postojanja propisa, već i sama kazna kojom će određeno djelo biti kažnjeno mora biti unaprijed propisano. Najbitnija implikacija i posljedica toga koncepta je što se njime zabranjuje retroaktivno kažnjavanje. Drugim riječima, ukoliko pojedinac počini neku radnju koja se ne svidi državi, a nije otprije zakonom propisana kazna, država ga ne može kazniti zbog te radnje čak i ako donese propise kojima se ubuduće ta radnja kažnjava.

Ako nema zakona koji zabranjuje mokrenje po zgradi Vlade i ja mokrim po zgradi vlade i time razbjesnim premjera, premjer me ne može kazniti bez zakona. Može donijeti zakon kojim se to ubuduće zabranjuje, no ne može mene koji sam ga razbjesnio retroaktivno kazniti. Ako Franjo Tahi nije donio zakon koji zabranjuje mokrenje po njegovoj palači i ja mokrim po njegovoj palači i time ga razbijesnim, Franjo Tahi bi mi mirne duše odrezao ono čime sam mokrio, iako u mojem trenutku mokrenja nije izričito zabranjivao mokrenje po svojoj zgradi. Jasno je stoga da je ukidanje takvih arbitrarnih kaznenih odluka napredak u odnosu na prethodne pravne sustave.

Svi moderni kazneni sustavi utemeljeni su na ovoj osnovnoj zdravorazumskoj postavki, a zalutala je čak i u ustave nekih država. Postavka ograničava sposobnost kažnjavanja od strane države i samovolju onih koji su na vlasti i njihovih agenata u kaznenom sustavu. Postavka ograničava državu kao takvu. Temelj je stoga pravne sigurnosti i jedan od temelja civilizacije.

 

Iako koncept vuče korijene iz kaznenog prava, primjenjiv je i primjenjuje se (iako se ne navodi izričito) i u poreznim sustavima, kao i svim ostalim aktivnostima države. Čak i među najgorljivijim državotvorcima u ekonomskoj literaturi malo će tko zagovarati retroaktivno oporezivanje. Zapravo, sve “poželjne” karakteristike pravnih sustava protiv su toga. Zašto?

Recimo da se uvede porez na nekretnine od 5% godišnje. Vlasnici nekretnina su nagrabusili, no bar se svi tretiraju jednako. No recimo da se uvede porez na nekretnine od 5% godišnje, i da ga uz to vlasnici nekretnina moraju platiti za zadnjih 20 unatrag. Što onda? Osim par iznimaka, vlasnici nekretnina gube svoje nekretnine. Možda će u te nekretnine ući novi vlasnici, recimo oni koji su imali nešto s donošenjem takvoga zakona? Koji će istina, plaćati 5% poreza godišnje. Ali efekt na prethodnog vlasnika je de facto oduzimanje nekretnine arbitrarnom odlukom države, odnosno oduzimanje od strane onih na vlasti koji su donijeli taj zakon. Uz retroaktivno oporezivanje nema pravne države. Nema pravne sigurnosti. Nema budućnosti.

 

U posve nepovezanim vijestima SDP-ova vlada uvodi retroaktivno oporezivanje zadržane dobiti. Kako je to divno rekao prvi čovjek HUP-a Ivan Miloloža:

Prvi čovjek HUP-a Ivan Miloloža u Dnevniku 3 HTV-a usporedio je retroaktivno oporezivanje s time kao da policija kažnjava vozače automobila u jednosmjernoj ulici, a koji su se prije pet-šest godina vozili njome, kada je bila dvosmjerna, u drugom smjeru koji je sada krivi smjer.

 

Hoće li zakon proći? Pa, sigurno je da mu potpore ne nedostaje. Kako je to u najboljoj socijalističko fašističkoj maniri izrazio komentator corn37 na poslovnom.hr:

Došao jer kraj svima koji su do sada pljačkali državu, a dobit firme ugrađivali u vlastite materijalne vrijednosti

 

Kladim se da prije godini dana niste mislili da ćete žaliti za HDZ-om i Jadrankom Kosor? Iskreno, nisam ni ja. 😦

Oglasi

7 misli o “Nulla poena sine lege

  1. Mislim da ova aktivistička i moralizatorska vlast radi pet puta veću štetu od korumpirane i lijene koja joj je prethodila. Zvuči ružno, ali manju štetu ekonomijji će napraviti lopov nego onaj tko iz ideoloških razloga ide okolo i “uvodi red”. Mislim da ovogodišnji pad BDP-a od 2% nije nimalo slučajan… doslovno mislim da je SDP-ova ekonomska politika zaslužna za barem pola toga, a možda i cijeli pad.

    Pokušavam se dosjetiti neke metrike koja bi to zorno demonstrirala, ali nije jednostavno. Npr štetna politika gdje je država postrožila uplatu doprinosa je sigurno povećala nezaposlenost, ali turistička sezona i sezonsko zapošljavanje je to maskiralo, pa je teško vidjeti efekte.

  2. Mene zapravo zanima kako bi to izgledalo da se oni trudi sje.at stvari što više mogu, jer više-manje sve što rade svodi se upravo na to. Dođe Slavko he he he he grg sad ću te kaznit. Dođe Radimir, bez brige, imam investicije. Smanjili smo kao proračun, ali zato ćemo iskopat najveću ikad rupu usred Zagreba, HŽ će radit, a EBRD daje kredit. Pa ovaj, pa onaj. Ni meni se taj pad ne čini tako slučajnim.

  3. Valjda bi i poslodavci, a i svi drugi koji smatraju ovakve poteze idiotskima, trebali pokrenuti neki referendum. Kad mogu svi imati referendum i svi imati neka prava valjda mogu i oni koji zaista stvaraju nesto.

  4. Povratni ping: Godišnja prijava poreza na dohodak 2012. |

  5. Povratni ping: Nulla poena sine lege (2) |

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s